ALS ER SHIT OP JE PAD KOMT, KAN JE HET MAAR BETER ALS MEST GEBRUIKEN

Wandelknooppunten; hoe werkt het?
Op veel plekken in Nederland kan je de wandelknooppunten tegenkomen. Ze zijn onderdeel van wandelnetwerken. Met deze knooppunten kan alle kanten op. Letterlijk.
Wat zijn wandelknooppunten en hoe werkt het?
Op heel veel plekken in Nederland en België is een netwerk ontwikkeld bestaande uit wandelknooppunten. Een wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal routenetwerk. Met deze knooppunten kun je eenvoudig een eigen wandelroute samenstellen met een routeplanner en zo tot een wandeltocht op maat te komen. Zo bepaal je zelf waar en hoever je loopt. Je volgt gewoon je eigen gemaakte route van knooppunt naar knooppunt. Hoe handig is dat?

De knooppuntroutes maken vooral gebruik van autoluwe wegen en wandelpaden en zijn in twee richtingen bewegwijzerd. De wandelnetwerken lopen zoveel mogelijk over wandelpaden. Die variëren van bospaadjes en graspaden, tot gravelpaden en zandpaadjes. Soms moet je een stukje langs een fietspad of – als dat echt niet anders kan – een kort traject via de berm langs de weg. De wandelnetwerken zijn in principe aangelegd over de mooiste wandelpaden in het gebied
Bij de knooppunten staan af en toe ook informatiepanelen die je informeren over het knooppuntennetwerk in de betreffende regio.
Manieren om een knooppunten route te volgen
Er zijn verschillende manier om de route te kunnen volgen:
- Je kan de route op je telefoon of GPS laden als GPX bestand
- Er is ook een KML bestand om de route via Google Earth te volgen
- En er is een mogelijkheid om de route als PDF te downloaden
- Ook is er vaak een QR die je kunt scannen met je camera en dan krijg je een link. Wanneer je daar op klikt wordt de route automatisch op je telefoon gezet.
- Mocht je dat allemaal niet zien zitten, dan schrijf je eenvoudig de knooppunten in de juiste volgorde op een briefje.
Je ziet, je kan alle kanten op. Letterlijk.
Nog een voordeel van een knooppunten route is dat wanneer je spontaan een wandeltocht wilt maken, je ter plaatse een route kunt samenstellen. Heel handig voor wanneer plotseling de zon doorbreekt. Wanneer je eenmaal een route hebt gemaakt staat niets je meer in de weg om op pad te gaan en je komt altijd weer terug bij het startpunt.
Je start bij het eerste knooppunt en volgt vervolgens de pijl naar het volgende knooppunt (aangeduid met een kleur, cijfer of een combinatie van letters en cijfers). Kinderen vinden het vaak ook een sport om het volgende paaltje te vinden en te kijken welke kant jullie op moeten. En eerlijk is eerlijk, soms moet je toch wel even goed om je heen kijken voor je het knooppunt gevonden hebt.


Ook in de stad kun je bepaalde routes volgen, alleen vind je daar geen paaltjes maar zul je de route via GPS of telefoon moeten volgen.
Orienteer je van te voren
Hoewel je spontaan op pad kunt op een wandelnetwerk is het toch altijd verstandig om je vooraf te verdiepen in het netwerk. Hoe zijn de knooppunten of keuzepunten aangegeven op de kaart en in het veld, welke markeringen worden er gebruikt en wat is een handig startpunt. Eenmaal goed voorbereid kun je lekker op pad en genieten van een zelf uitgezette wandeling.
Meldpunt Knooppunt Routes
En klopt er iets niet aan de bewegwijzering van een route? Is het routebordje bijna onleesbaar geworden? Zijn de wandelknooppunten moeilijk te vinden? Opmerkingen of suggesties over de bewegwijzering of paden kan je doorgeven aan het Meldpunt Knooppunt Routes van de provincie waar je de route loopt. Dit meldpunt is vaak te vinden op dezelfde website waar je de route hebt gemaakt.
Routekaarten:
De routekaart voor Noord-Brabant vind je op visitbrabant.com
Kijk op deze pagina van de ANWB voor routeplanners voor jouw provincie.
Of vind de routeplanner voor heel Nederland op Wandelnet.nl