ALS ER SHIT OP JE PAD KOMT, KAN JE HET MAAR BETER ALS MEST GEBRUIKEN

Relaties en Kanker, voor- en nadelen.
Relaties en kanker: de voor- en nadelen van liefde tijdens ziekte en daten na herstel, met tips voor een gezonde verbinding vol wederzijds begrip.
Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over relaties. Vooral over relaties en kanker en de zoektocht naar liefde als je net kankervrij bent verklaard. Daten na kanker dus. Ik vind het zelf wel “een dingetje” moet ik zeggen.
Relaties op zich zijn al complex, maar gooi daar een kankerdiagnose bij en je hebt een hele nieuwe dynamiek te pakken. Zelf merk ik dat ik dat niet makkelijk vind.
Liefde tijdens en na ziekte.
Omdat ik hoor bij ‘zij die door mogen’ merk ik dat ik de behoefte heb om deze tijd te delen met een nieuwe liefde. Ter verhoging van de feestvreugde, zal ik maar zeggen hè. Maar ik heb geen idee hoe dat werkt, relaties en kanker. Maar ik las dat oncologen en psychiaters aangeven dat kankerpatiënten opvallend vaak relatieproblemen hebben.
Na de diagnose krijgen mensen zo veel voor hun kiezen dat ze soms minder met elkaar gaan praten en uit elkaar groeien. Ook raken stellen vaker in een isolement. Leven met kanker kan stress en spanningen met zich meebrengen die zelfs de meest veerkrachtige relatie op de proef stellen, aldus de artsen.
Maar de ziekte kan je juist ook dichter bij elkaar brengen. En dat zag ik in het ziekenhuis ook. Partners die juist heel open en liefdevol met elkaar omgaan.
Ik heb zelf geen relatie maar ik vroeg me af hoe stellen hiermee omgaan wanneer er een kanker diagnose is. Tijdens de behandelingen en revalidatieperiode, waar heel wat gekletst en gelachen werd, werd er ook regelmatig wat serieuzere gesprekken gevoerd. Daardoor kreeg ik zo af en toe de kans om het erover te hebben met de ‘ervaringsdeskundigen’. Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik: groei je juist naar elkaar toe of groei je uit elkaar? Daar kwamen best een aantal interessante punten naar voren. Ik vul ze aan met wat ik erover gelezen heb. Hier komt het:
Relaties tijdens kanker.
Als je midden in een kankerbehandeling zit, blijkt het hebben van een partner zowel een zegen als… nou ja, soms een beetje uitdagend. Er zijn namelijk voor- én nadelen van het hebben van een relatie tijdens deze moeilijke periode. So I have been told 😉. Hier zijn de ervaringen:
1. Voordelen van een relatie tijdens kanker:
Je eigen cheerleader
Of je nu op weg bent naar je 37ste chemo-afspraak of gewoon even een slechte dag hebt, je partner is er. Een arm om je heen, een schouder om op uit te huilen. Zorgzaam en bemoedigend. Soms een beetje onhandig. Maar hé, ze zijn er! Het blijkt dat veel partners van goud zijn gemaakt als je zo ziek bent.
Onvoorwaardelijke liefde, ook op je slechtste dagen
Als je dagen achter elkaar in dezelfde pyjama hebt rondgelopen of moeite hebt om met die nieuwe kapselstijl (lees: geen haar)om te gaan, is het fijn om iemand naast je te hebben die je nog steeds de mooiste persoon op aarde vindt en je dat ook graag laat weten. Een onzekere toekomst laat je de liefde voor elkaar extra voelen.
Een lief die voor jou die moeilijke gesprekken voert
Wanneer je net iets te moe bent om nóg een doktersafspraak te onthouden of door het doolhof van medische adviezen te navigeren, is het fijn als je partner dat even overneemt. Vooral bij de slechtnieuwsgesprekken is het belangrijk dat iemand anders de antwoorden op de vragen onthouden kan.
Knuffeltherapie
Kijk, daar zou ik sowieso heel erg vóór zijn. Knuffelen met je partner. Er wordt wel eens gezegd dat knuffels helend zijn, en zelfs als dat niet wetenschappelijk is bewezen, voelen ze in ieder geval fantastisch. Een knuffel kan op sommige dagen wonderen doen. Of eigenlijk, op alle dagen. Heerlijk in elkaars armen wegduiken. Ik ben fan.

2. Nadelen van een relatie tijdens kanker:
Er is geen plek voor geheimen
Ja, je partner heeft je in al je glorie gezien, en nee, dat gaat nooit meer weg. Ze weten precies hoe je eruitziet als je net uit bed komt na een slechte nacht met pijn en beroerd zijn. Hoe je ziek boven de wc hangt en je die zorgvuldig gemaakte maaltijd, niet bepaalt elegant, een exit in de pot geeft. Dat is… intiem. Heel intiem. Niet iedereen kan daar tegen.
Niet alle partners kunnen er goed mee omgaan. Sommige partners kunnen de schok van de diagnose niet verwerken en lopen vast in hun eigen gedachten en gevoelens en weten niet hoe ze moeten reageren. De kans is aanwezig dat ze in zichzelf keren. Ze worden emotioneel onbereikbaar en afstandelijk en kunnen hun zieke geliefde niet steunen. Openheid kent grenzen, sommige dingen wil en kun je niet met elkaar bespreken. Hulp van buitenaf met verstand van relaties en kanker, zou kunnen helpen om dat proces op gang te helpen. Zoek iemand die ervaring heeft met de begeleiding van mensen die kanker hebben gehad. Op kanker.nl/verwijsgids
Kanker als het nieuwe gespreksonderwerp
Veel gesprekken gaan ineens over kanker. De praktische kant ervan. Afspraken, medicatie, onderzoeken, wat kan je eten en wat niet, wat vertellen we de kinderen en wanneer enz. De emoties dreigen naar de achtergrond te schuiven en praten over de angst om dood te gaan wordt vaak vermeden. Samen wennen aan de nieuwe, maar ook steeds weer veranderende situatie. Dat gaat niet vanzelf. Met elkaar praten, elkaar steunen, ’tweerichtingsverkeer’ blijft belangrijk.
Gevaar voor schuldgevoel
Wat ik ook regelmatig hoorde is dat het soms voelt alsof je een extra last bent voor je partner. Ook al doen ze alles met liefde, het kan zwaar voelen om iemand door jouw ziekte heen te laten ondersteunen. Kankerpatiënten vinden het vaak ingewikkeld om negatieve emoties te delen en daarmee hun partner te belasten.
Ook als partner ervaar je angst, onzekerheid en stress.
Ook als partner ervaar je angst, onzekerheid en stress. Hoe ziet jullie toekomst eruit? Wat is de prognose? Wat is er mogelijk qua behandelingen? Hoe moet je dit nieuws brengen aan de mensen in jullie omgeving? Wat doe je met de stroom mails, apps en telefoontjes van mensen die zeggen dat ze willen helpen? Heel veel vragen die je alleen denkt te moeten oplossen, want je partner wil je er niet mee lastig vallen.
Het idee dat ziekte je dichter bij elkaar brengt is een geromantiseerd idee. Sommige relaties blijven goed, maar helaas lukt dit bij een aantal niet. Essentieel is het vinden van een balans: niet te negatief, maar ook niet te rooskleurig.
Minder (of helemaal geen) energie voor romantiek
Laten we eerlijk zijn, het kan moeilijk zijn om in de stemming te komen wanneer je uitgeput bent door behandelingen of je niet lekker voelt. Romantiek staat niet vooraan op je lijstje. Hoewel het elkaar vast houden in bed misschien wel heel erg goed kan voelen, ook voor je partner. Doe dat dan. Lichamelijkheid, in welke vorm dan ook, is ook dan belangrijk.
Overbezorgdheid
Je partner houdt zó veel van je dat ze zich constant zorgen maken. “Heb je al genoeg gedronken?” “Hoe voel je je echt?” “Wat zei de dokter precies?” En dat is begrijpelijk, maar soms wil je gewoon alleen maar ademhalen. Relaties en kanker, je moet je weg hierin vinden.
Kankervrij verklaard en op zoek naar een nieuwe relatie
Je bent kankervrij verklaard, gefeliciteerd! Maar nu sta je voor een nieuwe uitdaging: daten. Hoe gooi je deze bijzondere ervaring in de mix van romantiek, zonder dat het als een donderwolk boven alles hangt? En eerlijk gezegd, ik vind het spannend en eng tegelijk, want hoe gaat de date reageren wanneer je vertelt dat je ziek bent geweest?
1. Voordelen van daten na kanker:
Je hebt een nieuwe kijk op het leven
Kanker heeft je geleerd wat echt belangrijk is. Je hebt geen tijd meer voor oppervlakkige relaties. Diepgang, liefde en eerlijkheid is waar je voor gaat. Maar binnen die relatie moet ook ruimte kunnen zijn voor wat slap geouwehoer op zijn tijd. En gemopper over de prijs van spruitje. En natuurlijk lachen! Samen kunnen lachen (ja, ook over kanker) is heel erg belangrijk en werkt verbindend. Een partner met een fijn gevoel voor humor vind ik dan ook goud waard.
Zelfvertrouwen 2.0
Door wat je hebt meegemaakt, heb je een innerlijke kracht en veerkracht opgebouwd die je niet altijd van jezelf had verwacht. En dat straal je uit. Je bent een overlever, en dat maakt je aantrekkelijker dan ooit. Geniet daarvan!
Minder drama
Kleinigheden die vroeger misschien een probleem zouden zijn, zoals “Hij heeft niet meteen gereageerd op mijn berichtje”, en “ik moet naar buiten maar het regent”, voelen nu belachelijk. Je hebt grotere dingen overwonnen! Je prioriteiten liggen anders, en dat is goed. Het maakt je een prettiger mens.
Je weet wat je wilt
Na zo’n intense periode ken je jezelf beter dan ooit. Je weet precies wat je nodig hebt in een relatie en je bent niet bang om daar eerlijk over te zijn. Daar moet je samen over praten; wat heb jij nodig van mij en wat heb ik nodig van jou. Relaties en kanker, het is geen gemakkelijke combinatie, maar absoluut de moeite waard.
Juist nu wil je LEVEN.
Nu blijkt dat je kankervrij bent en goede vooruitzichten hebt op een toekomst, komt het gevoel van ‘eruit halen wat er nog inzit’. Vooral wanneer je er, zoals ik, niet meer de jongste bent realiseer je je dat nu de tijd is om er zoveel mogelijk te genieten. En dat vul je in zoals dat het best bij je past. Reizen, familie, samen zijn, liefde, bucketlist afstrepen, hoteldebotel van iemand worden en al dit samen delen. Ik teken ervoor.

2. Nadelen van daten na kanker:
Wanneer vertel je het?
Dit is een lastige. Gooi je het meteen op tijdens de eerste date? Of wacht je tot er een serieuze klik is? Ik neig naar de eerste optie want ik wil graag dat de partner weet waar hij aan begint voor hij een relatie met mij instapt. Kankervrij zijn is fantastisch maar het traject heeft zijn sporen achtergelaten. Het kan hem ook meteen afschrikken. Dat is even slikken maar ook dat is goed. Het is dus niet de juiste partner.
Angst bij de ander
Niet iedereen weet hoe ze met het onderwerp kanker moeten omgaan. Sommigen dates schrikken of trekken zich terug, niet omdat ze het niet aankunnen, maar omdat ze bang zijn iets verkeerds te zeggen of doen. Daar moet je het samen wel over hebben. Je kan wel wat hebben, je bent tenslotte niet van suiker, dat heb je inmiddels wel bewezen.
Littekens, letterlijk en figuurlijk
Kanker laat littekens achter. Sommigen zijn zichtbaar, anderen niet. Het kan moeilijk zijn om deze open en bloot te geven aan een nieuwe partner. Over de onzichtbare littekens moet je praten. De zichtbare littekens, moet je laten zien. Daar kan je je enorm onzeker door voelen. Maar die littekens hebben er wel voor gezorgd dat je kankervrij bent. Dus probeer ze te koesteren.
Je onzekerheid over je nieuwe lichaam
Chemo is puur gif. Het doodt niet alleen de kankercellen maar ook goede cellen en dat heeft zijn consequenties, vooral wanneer je ouder bent. Naast alle problemen die dat oplevert is het ook zichtbaar. Je huid is niet meer elastisch, en je spieren verdwijnen als sneeuw voor de zon. Oncologische revalidatie kan je helpen om spierkracht op te bouwen maar kan geen wonderen verrichten.
Je lichaam, of ik moet zeggen, mijn lichaam is veranderd. Zelfs de structuur van mijn haar is anders. Maar het is wel MIJN lichaam en mijn lichaam heeft met hulp van alle zware behandelingen mij gekregen waar ik nu ben. Kankervrij en met een toekomst.
Hogere eisen
Je hebt zoveel meegemaakt dat je kritischer bent geworden in het kiezen van een partner. Je tolereert geen halve waarheden of oppervlakkig gedoe meer, verbinding is waar je voor gaat. Maar het kan daten wel wat ingewikkelder maken.
Wees mild naar je date toe. Want het draait niet allemaal om jou. Je date heeft ook een verleden en een eigen pad gelopen en heeft eigen littekens. Daar kan je elkaar in vinden maar ook in verliezen. Maar het is de moeite waard om samen te verkennen.
Conclusie:
Relaties en kanker, het blijft een bijzondere mix.
Soms is het een uitdaging, maar kunnen ook een prachtige verdieping van liefde en verbondenheid brengen. En wat is er nou mooier dan dat? Dus man van mijn leven … kom maar op! Let’s do this!
Tot slot even deze gedachte:
Of je nu een relatie hebt tijdens je ziekte, of net op zoek bent naar nieuwe liefde na je genezing, je verdient iemand die jou – en jouw littekens – volledig omarmt.
De juiste partner zal, volkomen terecht, hetzelfde van jou verlangen.
Dusssss….
Heb elkaar lief en wees helend voor elkaars littekens 💕.
.
