Intervaltraining voor wandelaars: De voordelen

Negen redenen waarom Intervaltraining voor wandelaars een goed idee is. Dit gebeurt er in je lichaam tijdens deze afwisselende wandelworkout!

Intervaltraining voor wandelaars is een trainingsmethode waarbij je tijdens het wandelen korte periodes van hoge intensiteit afwisselt met korte periodes van lage intensiteit of rust.

Dit kan worden gedaan tijdens het wandelen door bijvoorbeeld afwisselend langzaam en snel te wandelen, of door heuvels of trappen te beklimmen.

Intervaltraining voor wandelaars trap op

Maar waarom zou je?

Inderdaad, waarom zou je? Je vindt het gewoon fijn om elke dag een ommetje te maken. Waarom zou je dan intervaltraining doen? Nou, niet dus. Als dit is wat je wilt, prima. Lekker blijven doen. Zolang je maar wandelt.

Maar… wil je lange afstanden lopen, de Alpe d’HuZes lopen, aan je gezondheid werken, of gewoon meer willen lopen dan een ommetje? Dan kan intervaltraining heel nuttig zijn.

De voordelen van intervaltraining voor wandelaars:

Wanneer je aan intervaltraining tijdens het wandelen doet, verandert er heel wat in je lichaam, zelfs als je niet eens super intensief aan het sporten bent. Hier is een kijkje onder de motorkap van je lichaam tijdens deze afwisselende wandelworkout!

1. Je hart gaat harder werken (maar dat is goed!)

Tijdens de snelle intervallen zet je je hart echt aan het werk. Je hart moet sneller bloed rondpompen om alle spieren van zuurstof te voorzien. Dit helpt je cardiovasculaire systeem te verbeteren, waardoor je hart op de lange termijn sterker wordt.

Een sterker hart betekent minder kans op hartziekten en je kunt langer actief blijven zonder snel buiten adem te raken.

2. Je metabolisme krijgt een boost

Tijdens die tempoversnellingen moet je lichaam harder werken om energie te leveren. Dat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je daarna weer rustiger aan doet.

En het beste? Je blijft zelfs na de training meer calorieën verbranden door het zogenoemde afterburn-effect. Je lichaam is bezig met het herstellen van de inspanning, en dat kost energie! Yay!

3. Spieren worden wakker geschud

In plaats van alleen maar rustig te wandelen, spreek je door de intervallen verschillende spiergroepen intensiever aan. Je beenspieren, zoals je kuiten, dijen en bilspieren, moeten tijdens de snelle stukken harder werken.

Dit zorgt voor sterkere en beter getrainde spieren. Je versterkt ze zonder dat je zware gewichten hoeft te tillen! Lang leve de intervaltraining dus.

4. Zuurstofopname verbetert

Intervaltraining helpt je lichaam beter zuurstof op te nemen. Door je hartslag tijdens de snelle stukken te verhogen, train je je lichaam om zuurstof beter te gebruiken en te leveren aan je spieren. Dit zorgt ervoor dat je, zelfs tijdens rustige momenten, meer uithoudingsvermogen hebt.

5. Verhoogde insulinegevoeligheid

Een intervaltraining voor wandelaars kan ook gunstig zijn voor je bloedsuikerregulatie.

Door afwisselend rustig en snel te wandelen, wordt je lichaam gevoeliger voor insuline, waardoor het beter in staat is om glucose uit je bloed te halen en op te slaan als energie. Dit kan helpen om het risico op type 2 diabetes te verkleinen.

6. Endorfinefeestje!

Net als bij andere vormen van lichaamsbeweging, produceert je lichaam tijdens intervalwandelen endorfines — de feel-good hormonen. Maar omdat je je inspant en ontspant in korte bursts, kan de hoeveelheid endorfine soms zelfs groter zijn dan bij een gewone wandeling.

Resultaat? Je voelt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal opgepept!

7. Betere coördinatie en balans

De afwisseling van snelheid vraagt van je lichaam meer coördinatie. Vooral als je tijdens je snelle intervallen bijvoorbeeld grotere stappen zet of je armen bewuster gebruikt.

Dit helpt niet alleen je spieren, maar verbetert ook je balans en coördinatie, wat handig kan zijn voor je alledaagse bewegingen en zo ook voorkomt dat je sneller struikelt over een losse stoeptegel.

8. Minder stress voor gewrichten

In vergelijking met hardlopen is intervalwandelen een stuk fijner voor je gewrichten. Je krijgt zo wel de voordelen van intensieve training, maar zonder de harde impact op je knieën en enkels.

Intervaltraining zorgt er zo ook voor dat je niet alleen verder kunt wandelen maar ook dat je minder snel blessures krijgt. Dit maakt het een geweldige keuze voor mensen die hun gewrichten willen ontzien, maar toch fitter willen worden.

9. Snellere aanpassing aan inspanning

Intervaltraining voor wandelaars zorgt ervoor dat je lichaam went aan het schakelen tussen inspanning en herstel. Dit helpt je beter omgaan met dagelijkse taken die ineens veel inspanning vragen, zoals een sprintje naar de bus of het tillen van zware boodschappentassen.

Je lichaam kan zich sneller aanpassen aan veranderende situaties zonder dat je meteen uitgeput raakt.

Kortom, tijdens intervalwandelen gebeurt er veel achter de schermen in je lichaam. Van een sterker hart tot een betere stofwisseling, en van opgewekte hormonen tot sterkere spieren. Het is alsof je lichaam een complete onderhoudsbeurt krijgt, maar dan zonder dat je volledig buiten adem raakt!

Dus, als je op zoek bent naar een leuke manier om meer uit je wandelingen te halen, dan is intervaltraining absoluut de moeite waard. 

Probeer het maar eens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *