Een nieuw behandelplan: Immuuntherapie

Na dagen van afwachten was het dan toch eindelijk zover. Het nieuwe behandelplan is er, en tot mijn grote opluchting zijn de chemotherapie en de EBUS (bronchoscopie)niet aan de orde. Het nieuwe behandelplan is heel simpel: ik krijg eerst 1 kuur Immuuntherapie, die werkt zes weken door, en meteen na de kerstdagen een PET CT-scan.

De bedoeling is dat de immuuntherapie mijn eigen afweersysteem inzet om de kanker te bestrijden en dan kunnen er 5 dingen gebeuren.

  • Of de lymfeklier krimpt nog verder en kan zelfs kankervrij worden.
  • Of de longtumor krimpt.
  • Beide is ook mogelijk.
  • Er gebeurt niets.
  • Er wordt groei geconstateerd.

2 januari krijg ik de uitslag van de scan en als het resultaat goed is gaat er een operatie gepland worden. Na de operatie zou ik in principe in remissie kunnen zijn! Verder staat een jaar lang immuuntherapie na de operatie als een goede optie om een terugkeer van de kanker te voorkomen. Mits ik er goed op reageer natuurlijk.

Wat is immuuntherapie?

Ik heb het even voor je opgezocht: Immuuntherapie is een innovatieve benadering in de strijd tegen kanker, waarbij het natuurlijke afweersysteem van het lichaam wordt gemobiliseerd om kankercellen aan te vallen en te vernietigen.

Deze vorm van therapie maakt gebruik van verschillende strategieën om het immuunsysteem te versterken, waaronder het stimuleren van immuuncellen zoals T-cellen en het blokkeren van remmende mechanismen die door tumoren worden gebruikt om detectie te vermijden.

Een veelvoorkomende vorm van immuuntherapie is checkpointblokkade, waarbij remmingsmechanismen op immuuncellen worden geblokkeerd, waardoor ze actiever en effectiever kunnen reageren op kankercellen.

Een langdurig geheugen in het immuunsysteem

Ook CAR-T-celtherapie is een opkomende techniek waarbij de eigen T-cellen van de patiënt genetisch worden aangepast om specifiek kankercellen te herkennen en aan te vallen. Immers, het doel van immuuntherapie is niet alleen het elimineren van de bestaande tumor, maar ook het stimuleren van een langdurig geheugen in het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter is voorbereid op toekomstige confrontaties met kankercellen.

Deze benadering vertegenwoordigt een veelbelovende stap voorwaarts in de strijd tegen kanker, met potentieel minder bijwerkingen dan traditionele behandelingen zoals chemotherapie.

Mooi, toch? Maar vergis je niet, het heeft dan wel niet zulke ernstige bijwerkingen als chemotherapie maar het schijnt zijn eigen pittige nadelen te hebben. Permanente nier- en/of leverbeschadiging zijn mogelijk. Zodra daar iets van blijkt wordt de immuuntherapie gelijk gestopt en is ook meteen geen optie meer.

De eerste kuur die ik gehad heb was een combinatie van chemo- en immuuntherapie en dus is het moeilijk om nu te kunnen zeggen welke bijwerkingen immuuntherapie alleen me gaan geven. Hoe dan ook, ik ga het meemaken aangezien ik morgen de kuur ga krijgen. Ik hou je op de hoogte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *